torsdag 22 september 2011

Tomatskörd

Egna solmogna tomater, mums! Det var värt det. Det var värt att bo i en jungel innan flytten och alla omplanteringar, för solmogna tomater är något alldeles speciellt. Skörden kunde säkert ha varit större om tomatplanterna fått lite mer omvårdnad och sådden skett tidigare, men den blev tillräckligt stor för att ge mersmak.

gul körsbärstomat 2011-07-29

svart krimtomat 2011-07-29

röd körsbärstomat 2011-07-29


De gula körsbärstomaterna blev bäst. De mognade tidigast och hade nog därför bäst smak också. Krimtomater  blev aldrig så svarta som jag trodde att de skulle bli och vart vattniga i smaken, alternativt uppätna av djur innan jag hann prova. De röda körsbärstomaterna kom igång sist av alla och det var inte många av dem som mognade innan hösten kom, och de som mognade var ganska vattniga i smaken, så den sorten kräver helt klart tidigare sådd.

skörd av de sista "röda" körsbärstomaterna 2011-09-16


De gröna tomatkarten gick dock inte till spillo då jag fick tag på följande recept på smarrig marmelad:


Gröna tomater- och lökmarmelad
  • 1 kg gröna tomater
  • 1 kg lök
  • 1 kg strösocker
  • 1/2 liter inläggningsättika
  • knyte av gasväv: 
    • 13 kryddnejlikor
    • 15 vitpepparkorn
    • 15 kryddpepparkor
Hacka tomater och lök i små bitar. Koka allt i en timme.

Jag hade inte riktigt fullt så mycket tomater, utan bara ca en fjärdedel. Så följaktligen minskade jag övriga ingredienser så att förhållande blev det samma. Gasväv hittade jag ingen, så jag tog en tesil och fyllde med kryddorna istället. I och med den minskade mängden vätska så tog det inte heller en hel timme att koka ihop marmeladen, utan snarare 25 minuter, det var riktigt nära att jag brände alltihopa och den kunde nog fått koka ännu kortare tid, för den var nästintill stenhård dagen efter, men gott blev det :-)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar